Onko vatsan pömpötys merkki erkaumasta?
Vatsalihasten erkauma voi hyvinkin olla yksi syy, joka aiheuttaa vatsan pömpötystä – mutta ei suinkaan ainoa! Erkauman lisäksi ja erityisesti sen ohella kannattaa tsekata seuraavat asiat:
RYHTI
Raskausaikana kehon asento muuttuu painopisteen siirtyessä vatsan kasvamisen myötä enemmän eteen ja alaspäin. Tällöin lannenotko suurenee ja hartiat kiertyvät eteenpäin. Synnytyksen jälkeen asento ei välttämättä korjaudu entiselleen, vaan vatsa työntyy edelleen eteen.
Asennosta johtuen selän pinnalliset lihakset kiristyvät ja syvät lihakset aktivoituvat puutteellisesti. Lannenotkon suurenemisen vuoksi vatsan pömpötys myös korostuu toisin kuin hyvässä ryhdissä, jossa selkäranka on keskiasennossa.
Tilaa ilmainen opas: Aloita vatsalihasten erkauman kuntoutus näillä 5 askeleella
Asennolla on merkitystä! Ryhti ja vatsanseinämän kannatus vaikuttavat merkittävästi vatsan pömpötykseen.
KESKIVARTALON SYVIEN LIHASTEN TOIMINTA
Raskausaikana ja synnytyksen jälkeen keskivartalon syvät lihakset eivät pysty toimimaan optimaalisesti, koska niihin on kohdistunut niin paljon venytystä. Mikäli vatsalihasten spontaanissa palautumisessa on ongelmia, voivat syvät lihakset jäädä inaktiivisiksi, jolloin ne eivät säätele vatsaontelon painetta ja vatsa näyttää pömpöttävältä.
Tällöin vatsa myös tyypillisesti pullistuu esimerkiksi yskäistäessä, nauraessa tai selinmakuulta ylös noustessa. Joskus myös ylävatsan pinnalliset lihakset toimivat yliaktiivisesti ja ikään kuin puskevat painetta alavatsalle, joka niin ikään näkyy vatsan pömpötyksenä.
Kuvan naisella on vatsalihasten erkaumaa, mutta myös yliaktiivisesti toimivat ylävatsan lihakset puristavat painetta alavatsaa kohti. Lisäksi suurentunut lannenotko ja eteenpäin kiertyneet hartiat eivät tue syvien lihasten optimaalista toimintaa.
RASKAUKSIEN LUKUMÄÄRÄ JA IMETYS
Raskauksien lukumäärä ja imetys vaikuttavat vatsan sidekudoksen palautumiseen sitä hidastavasti. Osittain kyse on myös perintötekijöistä eli siitä millainen sidekudostyyppi meillä syntyjään on. Toisilla vatsan iho venyy enemmän kuin toisilla ja myös palautuu huonommin.
Venynyt kudos joustaa enemmän, jolloin esimerkiksi turvotus näkyy herkemmin ja moni voi kokea, että vatsa pömpöttää esimerkiksi aina syömisen jälkeen tai kuukautisten aikaan selvästi enemmän kuin aiemmin.
Lue myös: Synnytyksestä palautuminen - mitä, miksi ja milloin?
VATSALIHASTEN ERKAUMA
Erkaumaan voi liittyä kaikki edellä mainitut asiat, mistä syystä vatsa myös pömpöttää tällöin herkemmin. Vatsalihasten erkauman tunnistaa tyypillisesti harjaanteeksi kohoavasta vatsan keskilinjasta esimerkiksi selinmakuulta ylösnoustessa tai jalkoja ylös nostaessa taikka seistessä selkää taaksetaivuttaessa. Joskus erkauma näkyy myös upottavana “ojana”.
Molemmissa tapauksissa vatsalihaksia yhdistävä jännesauma ei saavuta syystä tai toisesta riittävää jännitettä, vaan jää löysäksi ja sen läpi pystyy upottamaan sormensa. Jännesauman aktivoituminen on olennaista koko kehon toiminnan ja onnistuneen voimansiirron näkökulmasta. Erkaumasta johtuen synnyttäjällä voikin olla alaselkäkipuja, keskivartalon hallinnan ongelmia tai lantionpohjan toiminnan häiriöitä.
Lue myös: Opi käyttämään vatsalihaksiasi oikein
Vatsalihasten erkaumassa vatsalihasten välinen jännesauma jää usein löysäksi syvien lihasten puutteellisen aktivoitumisen vuoksi.
Tiesitkö tätä?
Lantionpohja on faskian eli sidekudosverkon välityksellä yhteydessä mm. vatsalihaksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muualta kehosta tuleva jännittyneisyys voi saada myös lantionpohjan lihaksiston jännittymään.
Ylijännitys voi olla myös kompensaatiokeino. Kun esimerkiksi keskivartalon syvät lihakset eivät toimi optimaalisesti, voivat lantionpohjan lihakset pyrkiä kompensoimaan tilannetta ja jännittyä, koska ne joutuvat tekemään jatkuvasti työtä, jota niiden ei kuuluisi tehdä.
Ilmainen opas: Aloita vatsalihasten erkauman kuntoutus näillä 5 askeleella
Jotta vatsan pömpötykseltä, selkäkivuilta ja vatsalihasten palautumisen ongelmalta vältyttäisiin, on jo odotusaikana hyvä aloittaa lantionpohjan ja poikittaisen vatsalihakset tunnistamisharjoitteet.
Lantionpohjan ja poikittaisen vatsalihaksen supistus on suositeltavaa opetella tekemään aina ulospuhalluksen aikana, sillä uloshengitys saa aikaan jo spontaanisti syvien lihasten aktivoitumista. Suurimalla osalla lantionpohjan lihaksisto ja poikittainen vatsalihas myös aktivoituvat yhdessä, sillä niillä on yhteinen hermotus!
Uloshengityksen ja tietoisen syvien lihasten supistuksen aikana vatsanpeitteet vetäytyvät aavistuksen sisäänpäin ja jännesaumaan syntyy pieni jännite.
Syviä lihaksia vahvistavien harjoitteiden ohella on kuitenkin tärkeää keskittyä kehon asennon hallintaan kaikessa päivittäisessä toiminnassa niin odotusaikana kuin synnytyksen jälkeen. Suosittelen myös käyttämään peiliä apuna oman asennon havainnoimisessa, sillä usein ryhdissä tapahtuvia muutoksia ei itse edes huomaa!
Lue myös: Miksi lantionpohjan harjoittelu ei tuota tulosta
Raskausaikana suurentunut lannenotko ja painopisteen siirtyminen eteen ja alas venyttävät vatsan kudoksia, joten synnytyksen jälkeen on järkevää välttää epäsuotuista venytystä ja kuormitusta jännesauman alueelle. Ryhtiin huomioon kiinnittäminen ja selän keskiasentoon palauttaminen (=rintakehä ja lantio asettuvat päällekkäin) tukevat niin erkaantuneiden vatsalihasten kuin koko syvän järjestelmän toiminnan palautumista.
Jos pidit tästä artikkelista, mutta kaipaat konkreettisia vinkkejä ja jumppaohjeita vatsalihasten erkaumaan ja keskivartalon kuntouttamiseen, lue lisää kehittämästäni MAMA CORE -verkkovalmennuksesta.