Miksi lantionpohjan harjoittelu ei tuota tulosta?
Toimiiko sun lantionpohja moitteettomasti?
Mun ei, tai ei ainakaan niin hyvin, että voisin olla siihen täysin tyytyväinen. Ja voi kuinka monta kertaa olenkaan miettinyt ja tullut alakuloiseksi siitä, että miksi minä, miksei tilanne edisty, miksi mä en osaa kuntouttaa itseäni... Mutta nyt viime aikoina olen alkanut arvioimaan sitä, kuinka ahkerasti olen oikeasti tehnyt töitä lantionpohjan kuntoutukseni eteen JA onko mulla varmasti oikea käsitys siitä, missä kunnossa lantionpohjan lihakseni ovat.
Ja mä olen nyt päättänyt, että yritän, siis ihan todella yritän, saada lantionpohjani sellaiseen kuntoon, että se toimisi hyvin myös harrastuksissa, eikä mun tarttis miettiä uskallanko esimerkiksi lisätä painoja crossfitissä. Koska olishan se hienoa, että tässä ei tarvitsisi tyytyä vain siihen, millaiseksi tilanne on muodostunut synnytysten jälkeen, vaan asioihin voisi vaikuttaa.
Tätä varten olen nyt siis käynyt gynekologin tarkastuksessa ja menossa lantionpohjan fysioterapiaan. Koska tiedän jo etukäteen, että mulla on jonkin verran jännitteitä lantionpohjassani, haluan että niitä lähdetään nyt hoitamaan sen lisäksi, että alan itse tekemään aktiivisesti oikeita asioita lantionpohjan rentoutumiseksi sekä vahvistumiseksi (nämä kaksi asiaa kulkevat nimittäin usein käsi kädessä).
Jos susta tuntuu siltä, että nämä asiat ovat sulle ajankohtaisia, niin tee itsellesi palvelus ja varaa aika lantionpohjan fysioterapiaan! Näin sun ei tarvitse miettiä, teetkö oikein tai miten sun kannattaisi harjoitella, vaan saat hyvät ohjeet siihen. Ja jos oireiden taustalla onkin lantionpohjan ylijännitys, niin et jää yksin asian kanssa, sillä sen syy täytyy selvittää, jotta lantionpohjaa voi kuntouttaa tehokkaasti.
13 syytä miksi lantionpohjan harjoittelu ei tuota tulosta
Ja kuten heti varmasti huomaat, syitä on useita! Siksi kaikille ei myöskään voi toimia sama ohje "muista jumpata lantionpohjaa" (oot varmasti kuullut tän laatuohjeen ainakin jos oot synnyttänyt), vaikka sillä tietenkin tarkoitetaan vain hyvää.
Lantionpohjan toiminnan huolellinen tutkiminen fysioterapiassa antaa paljon eväitä siihen, millä keinoin lantionpohjaa kannattaa lähteä kuntouttamaan, jotta se myös tuottaa tuloksia. Myös ohjeilla on merkitystä, sillä eri mielikuvia käyttämällä saadaan aikaan lantionpohjan eri osien aktivoitumista. Myös hengityksen merkitys lantionpohjan toimintaan on hyvä ymmärtää, jotta sitä pystyy hyödyntää tehokkaalla tavalla harjoitellessa.
Tilaa ilmaiseksi opas: Näin aloitat lantionpohjan lantionpohjasi kuntouttamisen synnytyksen jälkeen
Lantionpohjan lihasten tunnistaminen on ensimmäinen askel niiden kuntoutuksessa.
MIKSI LANTIONPOHJAN HARJOITTELU EI TUOTA TULOSTA
Huono lantion asento / ryhti (epäedullinen asento lihaksille aktivoitua / rentoutua)
Liikaa / liian vaikeita harjoitteita
Väärä liikesuunta (työntää alaspäin kun pitäisi supistaa, tai rentouttaessa supistaa lantionpohjan lihaksia)
Puutteellinen rentous (jännittynyt lantionpohjan lihaksisto)
Puutteellinen aktiivisuus (heikosti toimivat lantionpohjan lihakset, heikot tai nopeasti väsyvät lantionpohjan lihakset tai lihakset aktivoituvat viiveellä)
Ei progressiota harjoittelussa
Liian yksipuolinen harjoittelu - harjoittelun tulee sisältää nopeus-, voima- ja kestävyysharjoitteita (huom! ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa)
Vatsalihasten yliaktiivisuus
Liikaa tai liian vähän muuta lihasvoimaharjoittelua
Puutteellinen palautuminen
Yliaktiivinen hengitys tai hengityksen pidättäminen harjoitellessa
Pakaroilla tai reisillä puristaminen
Psykologiset tekijät, stressi
(Mukailtu teoksesta Heiskanen ym. 2020, Lantionpohjan fysioterapia)
Muista, että myös raskausaikana voi ja kannattaa kuntouttaa lantionopohjan lihaksiaan! Kasvava kohtu aiheuttaa painetta lantionpohjaan samanaikaisesti, kun lantionpohjan lihaksisto löystyy relaksiini -hormonin vaikutuksesta. Moni voikin kokea esimerkiksi virtsankarkailua ensimmäistä kertaa elämässään nimen omaan raskausaikana, ja tällöin viimeistään kannattaa sukeltaa sisään aiheeseen, joka koskettaa naista koko elämänkaaren aikana.
Jos kaipaat lisää ohjeita kokonaisvaltaiseen lantionpohjan lihasten harjoittamiseen, klikkaa tästä ja lue lisää!
Lantionpohjan aktivoinnin lisäksi rentoutuksen oppimisella on usein iso rooli lantionpohjan kuntoutuksessa.